11 de maig 2014

Instal·lació de Debian en un portàtil amb Windows 8 i UEFI



Actualitzat en maig de 2015.
Primera versió: maig de 2014.

Aquesta recepta està especialment pensada per a tots aquells que us agraden els sabors Linux però que no podeu evitar picar de tant en tant el sistema de Microsoft.

Ingredients:

1 Toshiba Satellite L50-A-1EH
1-2 memòries usb
1 imatge de Debian GNU/Linux


Preparació:

El primer que hem de fer és descarregar la imatge que farem servir per instal·lar Debian al nostre equip. En el nostre cas hem escollit una imatge generada setmanalment de la versió “testing”, que en el moment d'escriure la recepta és la versió 7.5 “Jessie”. Recordeu que hem de descarregar l'arxiu iso de l'arquitectura amd64, que és la que correspon als processadors PC de 64bits.
El primer DVD conté els arxius suficients per a fer la instal·lació incloent els entorns d'escriptori Gnome, KDE, XFCE i LXDE. Per estalviar espai i ample de banda podríem haver descarregat el cd1, tenint en compte que hi ha quatre versions, cadascuna incloent un entorn d'escriptori diferent.
Quan ja tenim la imatge descarregada cal copiar-la a una memòria usb de capacitat suficient. En un sistema GNU/Linux faríem així:
dd if=imatge.iso of=/dev/sdx bs=4M; sync
Sent “/dev/sdx” la unitat corresponent al disc usb (No us equivoqueu!). Si us resulta més còmode també la podeu gravar en cd o dvd com es feia abans.

Ara hem de preparar el portàtil.
Entrem a la configuració del que antigament coneixíem com a BIOS (tecla F2 en arrencar). Els equips actuals han substituït la BIOS per un nou sistema anomenat UEFI . En tots els casos es pot activar un mode de compatibilitat “legacy-BIOS” per a poder treballar amb sistemes antics. Linux pot funcionar de les dues maneres, però Windows 8 només en mode UEFI.
Així doncs un cop a dintre del menú de configuració anem a la pestanya Security i marquem la opció Secure Boot com a disabled.
Anem a la pestanya Advanced i ens assegurem que la opció Boot Speed està en normal. En altres equips aquesta opció apareixerà com a Fast Boot, i l'haurem de deixar sempre en off.
Guardem les opcions i reiniciem. Entrem a Windows. Anem a Tauler de control, Opcions d'energia, Acció del botó d'engegada i desactivem la casella inici ràpid.
Per poder instal·lar el nostre nou sistema l'hi haurem de fer espai al disc. Anem al Tauler de control, Eines administratives, Administració d'equips i seleccionem Administrador de discos. Seleccionem la partició on està instal·lat Windows, que serà la més gran (no toqueu les particions de recuperació!) i la reduïm. Deixeu espai suficient per als dos sistemes, segons la vostra necessitat. Meitat i meitat està bé. L'espai lliure que ha quedat el deixem tal qual.

I ja podem arrencar per fi la instal·lació de Debian.
Connectem el disc usb amb l'instal·lador, reiniciem la màquina i arrenquem amb el pendrive (premeu F12 en engegar per al menú de dispositius externs).
Feu la instal·lació al vostre gust, utilitzant l'espai que hem alliberat anteriorment. L'instal·lador afegirà automàticament una entrada per a Debian a la partició d'arrencada.

Si el fabricant del vostre equip ha fet bé les coses quan engegueu de nou l'ordinador hauria d'aparèixer el menú de grub amb entrades per als dos sistemes operatius.
Però amb el nostre Toshiba... Oh! Sorpresa! En engegar apareix directament Windows 8, com si aquí no hagués passat res...
Una manera de solucionar això consisteix en utilitzar rEFInd, un boot manager per a equips amb UEFI que detecta automàticament els sistemes operatius instal·lats.
Per provar-lo sense haver d'instal·lar-lo definitivament es pot emprar una imatge especial per a gravar en un usb i arrencar el pc amb ella.
Així és com vam poder accedir a Debian i, ja que hi érem, vam instal·lar rEFInd al sistema mitjançant un paquet .deb (també es pot instal·lar directament des de Windows).
Però al reiniciar... Sorpresa! L'equip ignora igualment el nostre gestor i obre el Windows directament.
En aquest punt només ens queda una solució, una miqueta més complexa:
Accedim al sistema Debian com hem fet abans i entrem a la partició boot, que es troba a /boot/efi . Entrem a EFI/Boot i fem una còpia de bootx64.efi, que és l'entrada que arrenca l'ordinador per defecte. Copiem l'arxiu EFI/debian/grubx64.efi a EFI/Boot i l'anomenem bootx64.efi . Així forcem a que l'ordinador carregui el grub.
ACTUALITZACIÓ IMPORTANT: Aquest mètode té un problema. Cada vegada que actualitzem grub haurem de repetir aquest procediment per tenir sempre l'última versió de grubx64.efi al seu lloc. En cas contrari l'ordinador no arrencarà.
Fet! Ja tenim el nostre portàtil amb Windows i Debian llest per servir.


Debian i el Toshiba Satellite L50-A-1EH

Hardware operatiu directament:


Wifi (Qualcomm Atheros QCA9565/AR9565)SI
Àudio (Intel HDA PCH)SI
Vídeo (Nvidia GeForce GT740M, driver nouveau)SI
Webcam (Toshiba)SI
Bluetooth (Atheros)NO
Suspendre a RAMSI
HibernarSI

Per a fer funcionar el bluetooth cal instal·lar el paquet firmware-atheros, disponible a la branca non-free (desactivada per defecte) i també un gestor de bluetooth, com el bluedevil en cas que tingueu el KDE.
A banda d'això us pot interessar o no instal·lar els drivers oficials Nvidia i els paquets bumblebee i primus per poder emprar les funcions "optimus" d'aquesta targeta.

Que vagi de gust.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada